Concentratiekamp Dachau

zaterdag, mei 17, 2014

Dachau is niet een plek waar je gelijk aan denkt als het over vakantie naar Duitsland gaat. Sterker nog we stoppen het het liefst weg. WOII heeft nog steeds meer invloed op het imago van Duitsland dan we denken.


De huidige generatie Duitsers over WOII
Duitsers hebben, vind ik, nog steeds last van een nationaal schaamte gevoel. Over de oorlog praten ze liever niet. En wanneer wel, met diepe diepe schaamte. En hoewel ze soms gek worden van het gevoel dat zij zich nog steeds moeten verantwoorden voor een oorlog waar deze generatie niets meer aan kan doen. Zij zij juist de gene die er alles aan doen om de verschrikkingen van WOII niet laten vergeten.
En alleen daarom al is een bezoek aan het Concentratiekamp Dachau de moeite waard.
Wist je dat er in Duitsland meer dan 10% doden van het inwoners aantal zijn gevallen ten opzichten van 2,3% Nederlanders?




Concentratiekamp Dachau
Dachau ligt 1,5 uur rijden bij ons vandaan (net boven München). Het concentratiekamp was in eerste instantie voor het gevangenzetten van politieke tegenstanders. Maar dat veranderde al snel. Dit kamp was professioneel opgezet en bood capaciteit aan 5 duizend mensen. De meesten gevangen in Dachau werden ingezet als dwangarbeiders. Dachau leverde arbeidskrachten aan 197 firma's in vooral de wapenindustrie. Maar er werden ook vele medische experimenten uitgevoerd. Dachau heeft gaskamers voor het ontluizen van kledingstukken Voor zover bekend zijn deze nooit gebruikt voor het systematisch ombrengen van mensen. De ten dode opgeschreven gevangen werden naar andere vernietigingskampen getransporteerd.



Het concentratiekamp had 32 barakken, een binnenplaats, gevangenis en centrale keuken die ook werd gebruikt als executieplaats. Het kamp was omgeven door hekwerk met prikkeldraad, een gracht en een muur met zeven wachttorens. Er is een indrukwekkende fototentoonstelling. Maar er worden ook stapels brillen, kleding, sierraden enz enz tentoongesteld. Alles is te bekijken.


Ik zou een bezoek niet aanraden in combinatie met bv het mooie München, BMW of de Aliance Arena. Stel dat uit voor een zonnige dag. Daarvoor is het veel te indrukwekkend. Ik was er compleet van ondersteboven. In de war zelfs en had echt even nodig om het te weer op een rijtje te krijgen.
Ik zou zelf een leeftijdgrens van 14 jaar voorstellen. Maar heb je tieners die je iets meer wil meegeven dan de drie B's (Bier, Bratwurst en BMW) dan zeker hier naar toe gaan.



Informatiebronen:
Wikipedia
KZ-Gedenkstätte Dachau





You Might Also Like

0 reacties

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images