De vijf leukste stadjes van Beieren

vrijdag, november 14, 2014

Nördlingen

Altstadt Nördlingen
Mijn nummer één (qua stadjes dan)! Het heerlijke Nördlingen is niet voor niets één van de Romantische Straße steden. Vijftienmiljoen jaar geleden is hier een meteoriet ingeslagen. In het toen ontstane kratergat is nu het oude Stadtmitte gebouwd. Dit Stadtmitte van Nördlingen is ommuurd met een prachtige middeleeuwse oude stenen muur (waar je overheen kunt lopen) met vijf even zo mooie torens. Vanaf de stadsmuur heb je een prachtig uitzicht aan de ene kant het oude centrum en aan de andere kant het de ringstructuur van het kraterlandschap.

Meer over Nördlingen vind je hier!

Eichstätt

Marktplatz am Rathaus Eichstätt
Marktplatz am Rathaus Eichstätt
Eichstätt ligt aan de Altmühl en is een oude universiteits- en bisschopsstad. En dat straalt het uit. Prachtige gebouwen en rijk en ruim opgezet. Je kunt bij het toeristenbureau in het centrum een stadswandeling krijgen die dwars door het stad 
voert. En dat is zeker de moeite waard. Veel moois ligt geconsenteerd in het oude Stadtmitte. Het Ehemaliches fürstbischöfliche Sommerresidenz, het Kloster St. Walburg, de Dom, de Hofgarten en de Marktplatz am Rathaus. Alle even prachtig.

Meer over Eichstätt vind je hier!


Pappenheim


Joods handelshuis Pappenheim
Pappenheim is veel meer dan alleen een spreekwoord 'ik ken mijn Pappenheimers'. Wat velen niet weten is dat Pappenheim een oude residentie stad is waar de lucht zo fris en schoon is dat Pappenheim zich een Luftkurort mag noemen. Haar ontstaan is al in 802 met een oorkonde van een Pappenheimer en een Königshof bevestigd. En als je door het huidige Pappenheim loopt en een klein beetje oplet zie je hoe rijk de stad aan is geschiedenis en cultuur.
Vooral de Joodse geschiedenis van Pappenheim is bijzonder. Maar  natuurlijk ook haar mooie burcht.

Meer over Pappenheim vind je hier!
Ellinger Tor | Weißenburg

Weißenburg

De Romeinen stad. Weißenburg barst van de Romeinse geschiedenis. Er is een Romeins museum waar je naar harte lust Romeinse helmen, schoenen en schild mag proberen. Je kunt het Kastell Biriciana (oud Romeins kasteel) en de Limes (de oude romeinse grensmuur die in Nederland in Katwijk begint) bezoeken.

Maar er is ook een oud en een nieuw Romeins badhuis. De Mogetisa Therme is een zwembad en sauna complex geheel gebouwd in stijl van de Romeinen. De Romeinen gebruikte de Therme als verzamelplek voor spel, sport, filosoferen eten, drinken en baden. Je kunt er lekker bubbelen, zweten, eten, drinken maar ook keihard van de glijbaan rutschen.

Meer over Weißenburg vind je hier!

Dinkelsbuhl


Stadtmitte Dinkelsbuhl
Ook een Romantische Straße stad. Net zo mooi als het beroemde 'Rothenburg ob der Tauber' maar veel minder toeristisch. Dit oude ambachtsstadje met de bekende vakwerkhuisjes heeft een historische binnenstad een een oude stadsmuur met zeventien torens. Daarbuiten ligt een prachtige stadstuin waar het heerlijk vertoeven is. In september is een een groots historisch stadsfeest en in de adventstijd is Dinkelsbuhl een kerstsprookje.

You Might Also Like

0 reacties

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images