Karlsgraben - Fossa Carolina - Karel de Grote kanaal

dinsdag, juni 10, 2014

Karlsgraben - Fossa Carolina - Karel de Grote kanaal
Graben is in eerste instantie een nietszeggend dorpje 8 km van ons kasteel vandaan. Maar in Graben verstopt ligt een bijzonder Naturdenkmal (natuurmonument) 'de Karlsgraben'. Hier heeft Karel de Grote in 793 een kanaal gegraven om de twee grote waterwegen de Rijn-Main en de Donau, met elkaar te verbinden. Hiervan is nu nog een 500 meter lange stuk waterweg zichtbaar.

Karel de Grote
Karel de Grote is (742-814) de eerste koning der Franken en later Keizer van het westen. Hij geldt als de belangrijkste heerser uit die tijd. En hoewel hij niet kon lezen en schrijven was hij de gene die het onderwijs systeem stimuleerde. Hij begaf zich onder een zeer select gezelschap van wijzen en geleerde. Het mooie bouwwerk de Dom in Aken is onder zijn leiding tot stand gekomen en wordt als de hoofdstad van zijn rijk gezien.


Waarom de Karlsgraben
Graafmethode Karel de Grote Karlsgraben 793
In 793 waren vele oude Romeinse wegen verwoest en de waterwegen waren essentieel voor vervoer. Onder leiding van Karel de Grote werd een verbinding gegraven tussen de twee waterwegen de Altmühl, die in de Donau uitmond en de Rezat, die op zijn buurt in de Main en Rijn uitkomt. Zo maakte hij een verbinding tussen de Noordzee en de Zwarte zee. Op de plek van waar nu Graben ligt is de afstand tussen de Rezat en de Altmühl 2 kilometer met 12 meter hoogte verschil. Karel de Grote vond dit de plek om deze twee rivieren te verbinden. 


Graafmethode Karel de Grote Karlsgraben 793

De bouw van het Karel de Grote kanaal 
Je moet je voorstellen dat met de middelen die ze in 793 hadden, graven geen eenvoudige klus is geweest. Verhalen gaan, dat mede door zware regenval, wat overdag werd uitgegraven, 's avonds net zo hard weer instorten. En hoewel het kanaal niet diep of groot hoefde te zijn (ze maakte toen gebruik van platbodems die door mens of dier werden voortgetrokken) heeft men altijd gedacht dat Karel de Grote dit Rijn-Main Donau kanaal nooit heeft kunnen realiseren. 

Tot op heden is ook nooit officieel bevestigd dat deze waterweg er ook echt is geweest. Maar uit recente gravingen blijkt dat hij veel verder gekomen is dan gedachte en dat deze waterweg er mogelijk wel geweest zou kunnen zijn. 

Over de opgravingen in de Treuchtlinger november 2013


waterbron Karlsgraben
Fossa Carolina
Bij de Karlsgraben is een kleine tentoonstelling (Fossa Carolina) met graafmiddelen uit 793. En er ligt ook een kleine platbodem. 

Waterscheiding
Aan het eind de Karlsgraben is een bijzondere waterbron. Hier stroomt het water links van de bron naar het Zwarte meer en rechts (Rezat-Regnitz-Main-Rijn) naar de Noordzee.

Het huidige Main-Donau kanaal
In de 70/80 jaren aangelegd is er daadwerkelijk een Main Donau kanaal gemaakt. Een miljarden project. Bijzonder 
detail is dat ze alle bruggen te laag hebben gemaakt waardoor huidige containerschepen er niet doorheen kunnen. 
Karlsgraben - Fossa Carolina



You Might Also Like

0 reacties

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images