Fotoblog - Pausa

dinsdag, januari 20, 2015

Twintig kilometer van Mödlareuth ligt voormalig DDR stad Pausa. 

Ooit kocht Ruud voor 25 Deutsche Mark bij de Branderburger Tor in Berlijn een pakketje papieren. Er zat van alles en nog wat in zoals foto's en een Wehrmachtpass van Duitse soldaat. Terug in Nederland ontstond het idee om op zoek te gaan naar het leven van deze onbekende Duitse Soldaat, Kurt Tittel. 

Kurt kwam uit Pausa (17 km van Mödlareuth). Ruud en z'n vader bezochten mei 1992 Pausa. M'n schoonvader had zich aangemeld als Professor Docter Mike. Met een beetje fantasie is Wijk makkelijk te om te buigen in Mike ;-) En om nog wat gewicht in de schaal te leggen (Duitsers zijn gek op titels) verzonnen ze er professor docter bij. Om het verhaal compleet te maken hadden ze verteld dat als ze genoeg informatie over Kurt Tittel konden verzamelen ze er een boek over zouden schrijven. Het had het gewenste effect. De heren zijn in volle eer door de burgemeester en z'n gevolg in Pausa ontvangen. 


Kurt Tittel 1939
Kurt Tittel 1942
Graf Kurt Tittel 1943


De professor en z'n zoon bezochten de zus van Kurt. Frau Frieda Bolze woonde sinds 1932 boven het treinstation. Een echte DDR woning. Frieda was in de veronderstelling dat Professor Dokter Mike en z'n zoon met haar broer Kurt Tittel zouden komen. Dat Kurt in 1943 in Rusland gesneuveld was, de overlijdens berichten in haar laatje lagen, etc. waren niet genoeg om haar fantasie de vrijde loop te laten gaan en te denken dat Kurt door beëindiging van de koude oorlog vrij gelaten was door de vijand. Kurt zou dus 49 jaar krijgsgevangene zijn geweest. Tja....

En zoals het dan gaat met dat soort dingen. De reis er naar toe leuker dan het doel. Het verhaal gaat als een nachtkaars uit. Spullen verdwijnen in een laatje en het boek is er nooit gekomen. Het enige wat blijft is een mooie herinnering en het feit dat we m'n schoonvader, als we op reis zijn, te pas en te onpas als Professor Docter Mike voorstellen. Gewoon omdat het zo leuk is. 

Nu we dit weekend zo dichtbij waren konden we het niet laten Pausa te bezoeken. 

Professor Docter Mike inspecteert de kerk 2015
Evangelische Lutherische Kirche 1992

We aten in een echte DDR restaurantje met dito interieur. De kinderhoek is tevens discotheek en hier binnen schijnen ze nooit van het rookverbod gehoord te hebben. Geweldig. En zoals we in Duitsland gewend zijn krijg je een bord vol patat en vlees voor 8 euro. 

Restaurant am Markt, Pausa
Tot mijn grote ontsteltenis kwam ik tot de ontdekking dat Pausa claimt (let op nou komt het) dat ze het middelpunt van de aarde zijn. Jawel, je leest het goed. Ergens 'am Arsch der Welt' ligt het nietszeggende voormalige DDR stadje Pausa die zich verbeeld dat ze het middelpunt van de wereld zijn. NOU ja!

Om hun theorie kracht bij te zetten hebben ze een Globe van 3 meter doorsnede en 1,2 ton op het dag van het Rathaus gezet. De globe op het dak van het raadhuis draait tegen de rotatie van de aarde in draai omdat anders de woorden 'Pausa - Mittelpunkt der Erde' niet leesbaar is. Ik bedoel maar. 


Rathaus Pausa. Pausa claimt het middelpunt van de aarde te zijn.
Zolang je er maar zelf in geloofd ;-) 


Weekendje Bayreuth - Mödlareuth - Pausa  

Photoblog - Bayreuth - deel 1 

Photoblog - Mödlareuth - Little Berlin - deel 2 

Photoblog - Pausa - deel 3





You Might Also Like

0 reacties

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images