Hoe komt het Schweizerhaus aan zijn naam

woensdag, april 22, 2015

Wat is een Schweizer

Schweizerhaus en Schloss Ranch
Anders dan de naam doet vermoeden betekent Schweizer niet Zwitser (inwoner van Zwitserland) maar is een Schweizer een voormalige titel voor een professional. Iemand die buiten zijn landsgrenzen een beroep uitoefent waarvoor speciale capaciteiten worden gevraagd.

Geschiedenis van de Schweizer

Al in de 15e eeuw werden de naam Schweizer gebruikt voor herendiensten, van voornamelijk Zwitsers, aan de burgeroorlogen. In naam van de Franse koning, de Europese Vorsten (Gardes Suisses) en de tegenwoordig nog steeds bestaande Zwitserse Garde van het Vaticaan waren zij de bodyguards en bewakers van belangrijke personen.

Na verloop van tijd werd de naam Schweizer gebruikt
om een professional aan te duiden. Zo werden personen die verstand hadden van het fokken van speciaal vee ook Schweizer genoemd. Ook al kwamen ze helemaal niet uit Zwitserland.

Schloss Ranch



Zo kwam het dat in het zomerverblijf van de Markgraaf van Brandenburg-Ansbach in Triesdorf (42km van Schloss Möhren) Schweizers werden gezocht voor een nieuw soort te fokken vee op Duitse bodem.

De van oorsprong verbonden aan de Nederlandse Koninklijke familie, Markgraaf Carl Wilhelm Friedrich liet in 1740 eenentwintig rasechte Fries-Nederlandse koeien en één stieren naar het landgoed in Triesdorf overbrengen. De Nederlands/Friese koeien en stieren maakte indruk vanwege hun grootte en sterke melkproductie. Hier wilde hij een nieuw ras fokken. Het landgoed in Triesdorf werd toen ook wel Holländerey genoemd.




De zoon van Carl Wilhelm Friedich, Carl Alexander, liet door de stalknecht van Baron van Mardefeld, zwart bont gekleurd rundvee uit het Westen van Zwitserland inkopen. Deze grootte stevige dieren waren sterker en beter geschikt voor het zware werk op het land dan het Hollandse ras.

Zo ontstond er een bijzonder fokprogramma op Landgoed Triesdorf die vanaf dat moment Holländerey werd genoemd.

Het kruisen van deze beide rassen was succesvol en in 1780 liet Carl Alexander nog een keer 24 koeien en één stier uit Zwitserland overkomen. Het ontstane nieuwe ras 'Trie dorp ras' kreeg ver buiten de landsgrenzen bekendheid. Door de import van meer Zwitsers dan Hollands vee veranderde de naam van Holländerey in Schweizery met als fokspecialist de schweizer.

Vakantiehuis Schweizerhaus

Nu heet het zes persoons vakantiehuis op landgoed Schloss Möhren 'het Schweizerhaus'. En deze ligt (waarschijnlijk niet geheel toevallig) naast de Schloss Ranch waar vroeger paarden werden gefokt. Hoewel ik het niet kan bewijzen wijst alles erop dat vroeger in het 'Schweizerhaus' Schweizers hebben woonde die het vee in de Schloss Ranch verzorgde.

Dikke kans dat daar de naam Schweizerhaus vandaan komt.

You Might Also Like

0 reacties

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images