De film Myrte en de Demonen

vrijdag, februari 07, 2014

Een stukje geschiedenis die niet echt bij het kasteel hoort, maar doordat het bij de familie van Klaveren hoort, toch wel weer een beetje.

Paul Bruno Schreiber is de vader van Polly van Klaveren en een Duitse kunstenaar, cultuurfilosoof en politiek vluchteling die tijdens de 2e wereldoorlog in Amsterdam ondergedoken zat. Bij de ondergrondse ontmoette hij Bert Haanstra en ze raakte bevriend. 


Paul Bruno Schreiber had het boek 'Myrte en de Demonen' geschreven en droomde ervan dit boek te verfilmen. Ze spraken af na de oorlog daar samen aan te beginnen. Bert Haanstra was enthousiast en wist maar één man die hem met het camera werk kon assisteren: Dirk de Herder. Een zwart/wit fotograaf die bekent was om zijn prachtige fotografie. 

Zo gebeurde het dat na de oorlog het drietal, een jaar lang, dag en nacht aan de sprookjesfilm 'Myrte en de Demonen' heeft geploeterd. Wat uiteindelijk een succes moest worden is op een drama uitgelopen. De film heeft alles bij elkaar één week in een Nederlandse bioscoop in Heemstrede gedraaid. En daarna nooit meer. Bert Haanstra heeft de film zijn leven lang doodgezwegen. Het niet slagen van de film had mede te maken met het feit dat een sprookjesfilm over goed en kwaad was en dat na de oorlog iedereen wel wat anders te doen had. Wat nog over is zijn de foto’s van Dirk de Herder over de film. 

Dirk de Herder is na de film bevriend gebleven met de familie. In de oude boerderij van m'n schoonouders was vroeger zelfs een heus 'De Herder' museum. Nu vind je overal in het Schloss en onze vakantiehuizen fotowerk van Dirk de Herder. En in ieder vakantiehuis ligt het boek Flashback van Dirk de Herder met oa uniek fotomateriaal van de film. 

Leuke details:
Mijn schoonmoeder (op het moment van het maken van de film 7 a 8 jaar oud) speelt 'Myrte' de hoofdrol in de film. 
Het hondje Andy is een kopietje van onze hond Jetje. 
En volgens mijn schoonmoeder ben ik Princes Toek :-) en zijn onze meiden net Bokkel en Nokkel. 

In de vrije momenten als ik niet met ons gezin of het Schloss bezig ben probeer ik het boek te digitaliseren (een beginnetje van het digitale boek vind je HIER) en een exemplaar van de film in bij youtube te uploaden. En er is een url www.myrteendedemonen.nl vastgelegd. 

Afgelopen zomer hebben we met gasten onder onze walnotenboom de film bekeken. Omdat de film te mooi is om verloren te laten gaan. 


Horibos


Koning Buikos



Paul Bruno Schreiber met zijn dochter Paulida

Prinses Toek

Prinses Toek

Schreeuwlak


You Might Also Like

0 reacties

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images