De legende van Schloss Möhren

vrijdag, januari 17, 2014

Een kasteel is pas een echt kasteel als het een eigen legende heeft.

Wat hebben een gouden sleutel, een dolk, de zwarte hond, de snelle ruiter, de jachtkamer en de witte jonkvrouw met elkaar gemeen?

De originele legende van Schloss Möhren (via Der Spiegel) 

DE LEGENDE VAN SCHLOSS MÖHREN. 
SPROOKJES BESTAAN....


Lang lang geleden leefde er in het kasteel Schloss Möhren de rijke Ritter Heinz met zijn mooie dochter Armgart. Prinses Armgart was niet alleen mooi maar ook lief en leefde een gelukkig leven op het kasteel. Omdat haar vader veel op reis was, was prinses Armgart vaak eenzaam. En dat maakte de vader van prinses Armgart verdrietig.  

Daarom bedacht hij een plan. Hij liet een sleutel van haar slaapkamer in goud namaken. Ritter Heinz verstopte deze gouden sleutel en de ridder die hem zou vinden mocht met de mooie Prinses Armgart trouwen en bezat daarmee gelijk het kasteel Schloss Möhren en al haar rijkdommen. Voor het toekomstige bruidspaar bouwde hij zelfs een tweede Schloss in Unter Dietfurt. Omdat Ritter Heinz veel op reis was wist alleen de huishoudster waar de verstopplek van de gouden sleutel was.  

En zo gebeurde het dat alle ridders uit de hele omgeving van het kasteel (van Pappenheim tot Gunzenhausen) op zoek gingen naar de gouden sleutel. Maanden en maanden gingen voorbij zonder resultaat. Tot de gemene Ritter Kunz op het idee kwam om een verdovende poeder in het glas wijn van de huishoudster te strooien. De poeder bracht de huishoudster in een diepe slaap. Waardoor de gemene ridder Kunz alle tijd had om haar kamer te doorzoeken naar de gouden sleutel. 

De volgende dag stond Ritter Kunz met de gouden sleutel voor de kasteel poort. Tot ieders schrik was Ritter Kunz de gene die met prinses Armgart mocht trouwen. Toen ridder Heinz zijn dochter prinses Armgart het slechte nieuws bracht was ze zo ontzettend verdrietig dat zij een dolk pakte en zichzelf dood stak. 

Maar het verhaal is nog niet afgelopen. De gemene Ritter Kunz was helemaal niet verdrietig om de dood van prinses Armgart. Hij vond dat hij met de vondst van de gouden sleutel het recht had op het kasteel Schloss Möhren en al haar rijkdommen. 

Ondanks dat prinses Armgart dood was kon ze dat niet toestaan. En ze besloot Ritter Kunz z’n leven lang verschrikkelijk te laten schrikken. Prinses Armgart kon drie verschillende gedaantes aannemen. De 1e was van een zwarte hond. De 2e van een snelle ruiter met zwarte mantel en de 3e van een witte jonkvrouw.  

Zo liep prinses Armgart, als bv de zwarte hond, Ritter Kunz in het bos continu voor de voeten. Of als hij te paard onderweg was, vloog zij als snelle mysterieuze ruiter met zwarte mantel langs hem heen. Knettergek werd Ritter Kunz ervan. Op een avond hoorde Ritter Kunz dat hij door een jongfrau in een witte jurk was uitgenodigd om op middennacht in het kasteel Schloss Möhren te komen dineren. Omdat Ritter Kunz vond dat het nu wel klaar moest zijn met dat gespook, nam hij de uitnodiging aan. 

Op weg van Gunzenhausen naar Schloss Möhren werd Ritter Kunz vergezeld door, of de zwarte hond, of de snelle ruiter met de zwarte mantel. En langzaam werd Ritter Kunz banger en banger. Hij werd zo bang dat hij bij de nachtelijke verschijning van de witte jonkvrouw in de jachtkamer van Schloss Möhren huilend weg vluchten om nooit, nooit, meer terug kwam.

Nu gaat de legende dat prinses Armgart zo af en toe Schloss Möhren nog bezoekt. Ze dwaalt rond met in haar ene hand een gouden sleutel en in de andere hand een bebloede dolk. Dat doet ze om kwade ridders weg te jagen en de schat van het kasteel te beschermen. 

You Might Also Like

0 reacties

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images