Alexandrine Tinne
maandag, november 17, 2014Alexandrine Tinne |
Krankzinnig en fascinerend om te zien hoe deze schathemeltje rijke dames met bedienden, dragers en 120 kamelen bepakt met koffers vol dure jurken, meubels, doka, kristal, kunst en huisdieren op reis aan door de Nubische woestijn en de Sahara. De Nubische woestijn! Absurd gewoon. Omdat zij het kon. De eerste westerse vrouw die op ontdekkingsreis in Central-Afrika.
Alexandrine was ook Nederlands eerste belangrijke fotografe. Al vroeg is zij in de ban van de fotografie die toen nog in de kinderschoenen stond. Ze krijgt bij het beoefenen van haar hobby in 1859 al hulp van de hoffotograaf van koning Willem III. Ze had een speciale geblindeerde koets om ongezien (de eerste) foto's van Den Haag te kunnen maken. Deze koets was tevens een rijdende doka. In die tijd moeten de foto's nl direct ontwikkeld worden.
Alexandrine, Henriëtte en Jetty (tante) foto Haags Historisch Museum |
Zo ook vandaag weer. Een Haagse vriend stuurt mij een linkje naar de Telegraaf waar Joost Willink wil weten hoe de moeder (Henriëtte Tinne) er in haar graf bij ligt. Waarom? Omdat Henriëtte vijf jaar lang in een tinne grafkoffer met haar dochter Alexandrine is mee gereist naar Zuid-Soedan. Had ik het woord krankzinnig al gebruikt?
Alexandrine maakt haar laatste een expeditie naar de Sahara op zoek naar de mysterieuze Toearegs. De expeditie wordt geteisterd door tegenslagen maar het lukt Alexandrine om de Toearegvorst Lchnuchen te ontmoeten. Op 1 augustus 1869 wordt haar kamp overvallen door Arabieren en Toearegs en wordt zij vermoord. Op de plaats van de moord worden dagboeken van twee medereizigers gevonden waarin staat. 'Alzoo 1 augustus 1869. Dood!' Alexandrine's lichaam is nooit gevonden.
0 reacties